Caldură versus gheață

By Echipa Hara Therapy

 

Folosirea căldurii sau a gheții în tratamentul traumatismelor depinde de natura specifică a leziunii.

În general, se aplică următoarele principii:

  1. Traumatisme acute, cum ar fi entorse, luxatii sau fracturi; se recomandă aplicarea gheții sau a compreselor reci în primele 24 – 48 ore de la producerea leziunii. Acest lucru ajută la reducerea inflamației, a umflăturii și a durerii asociate. Se pot folosi pachete de gheață sau comprese reci, chiar și legume congelate, cu grijă de a proteja pielea cu un prosop sau o bucată subtire de țesatură pentru a preveni arsurile.
  2. Durerile cronice sau spasme musculare: în aceste cazuri, se recomandă aplicarea căldurii. Căldura ajută la relaxarea muschilor tensionați și la mărirerea circulației sanguine în zona afectată, ameliorand durerea. Se pot utiliza perne termice, comprese calde sau bai calde.

Reguli de folosire.

Căldura este pentru mușchi.

Gheața este pentru traumatisme.

 

Ce face căldura?

Căldura favorizează relaxarea musculară și tipul mobilitaților. De asemenea și vasele de sânge se dilată, fluxul sanguin crește astfel, musculature se relaxează și obținem atenuarea durerii.

Când se utilizează căldura?

Căldura este o modalitate excelentă ce ajută la relaxarea articulațiilor și musculaturii încordate. Este, de asemenea, o buna metoda de ameliorare a durerilor datorate tensiunilor si durerilor de cap.

Întotdeuna este bine să aștepți 48 – 72 ore înainte de a lua în considerare terapia termică.

Sfaturi utile

  • Tratează cel mult 20 minute o ședință.
  • Atenție sa nu vă ardeți cu pachetul încins.
  • Nu folosiți cataplasmele calde în cazul în care aveți echimoze (vânătăi, vase sparte) sau umflături.
  • Nu aplicați cataplasma caldă direct pe piele, utilizați un prosop subțire.
  • Nu utilizați compresiile calde în cazul în care aveți diabet.
  • Între tratamentele cu căldura așteptați o oră.

 

Ce face gheața?

Gheața calmează țesutul deteriorat și încetinește fluxul de sânge în cadrul leziunii, pentru a reduce umflarea, inflamația și controlează durerea.

Cum se utilizează?

Gheața se utilizează imediat dupa o accidentare sau o activitate ce agraveaza o condiție cronică.

Gheața este bună pentru migrena durerilor de cap, umflături, entorse și întinderi ce pot apărea în cazul practicării diferitelor sporturi, alunecărilor și căderilor.

Tratamentul cu gheață este, de asemenea, util în tratarea unor răni grave sau dureri cronice la sportive.

Sfaturi utile

  • Nu se tine gheața mai mult de 20 minute – o ședință/aplicare.
  • În timpul aplicării se verifică la fiecare 5 minute pentru a ne asigura că pielea nu are leziuni, cum ar fi arsurile prin congelare (pielea devine înroșită sau blisterată, la fel ca atunci când este arsă cu căldură).
  • Nu aplicați gheață direct pe piele, utilizați un prosop subțire, sau tifon steril în cazul unei răni.
  • Se poate repeta tratamentul doar dupa o pauza de 1 oră.

 

Alte Articole

Yumeiho

 Yumeiho – este o terapie de masaj care ajuta la vindecarea multor boli. A fost creata in 1978 de Masayuki Saionji – nascut in Tokio in 1949 si care a infiintat si condus Institutul International de Medicina Preventiva. A fost discipol al lui Shuichi Ohno, cunoscut maestru al teoriei reabilitarii derivata din arta martiala Shaolin din China. Apoi el a continuat studiul acestei teorii in Scoala Japoneza de Presopunctura Graduat; de aici el a pus bazele unei metode terapeutice de “corectare a coxalelor prin masare si presare”, bazata pe terapia holistica si pe terapiile populare, sistematizand intr-un mod unitar terapia naturala.

Terapia de indreptare a coxalelor prin masaj si presopunctura este o metoda de tratament pentru indreptarea oaselor intregului corp, pentru relaxarea muschilor si a tesuturilor conjunctive, pentru indepartarea radicala a bolilor. Metoda are in centrul atentiei coxalele. Avand oasele soldului drept baza, articulatiile soldului si vertebrele spinale drept centru si avand relaxarea muschilor si a tesuturilor conjunctive drept scop principal, terapia normalizeaza pe cat posibil oasele dislocate, indeparteaza contractura si rigiditatea muschilor si tesuturilor conjunctive si mareste amplitudinea miscarii in articulatii.

        Preluand avantajele diferitelor tipuri de masaj, metoda reaseaza oasele in articulatii si le fixeaza prin tragere, indreptare si apasare verticala, sporind astfel mult efectul curativ.

                Aceasta terapie este atat o terapie naturista, cat si o metoda de prevenire a bolilor. Conform ei, se maseaza partea corpului afectata pentru a ridica puterea naturala de rezistenta la boli a corpului omenesc si pentru a atinge scopul vindecarii si prevenirii bolilor. Ea nu da efecte secundare. Cu mainile goale se pot vindeca si preveni multe boli. In timpul tratamentului terapeutul isi foloseste mainile pentru a explora supletea sau incordarea pacientului, isi foloseste ochii pentru a observa expresia acestuia si culoarea tegumentelor, urechile pentru a asculta pocniturile la indreptare. Toate acestea au drept scop diminuarea durerii pacientului si obtinerea unui efect terapeutic cat mai bun.

Bolile apar din cauza dezechilibrului din corp. Omul are capacitatea naturala de a indeparta dezechilibrul si aceasta este capacitatea de autovindecare sau forta vitala. Daca omul pierde aceasta capacitate, el nu poate rezista in fata bolii si apare ca simptom durerea. De aceea devine o problema foarte importanta regasirea capacitatii pierdute. Aceasta terapie este cel mai bun remediu pentru a creste capacitatea proprie de vindecare. De aceea se numeste terapie fundamentala.

EFECTE:

·         terapia produce caldura, invigorare si placerea de a-ti simti corpul usor, senzatie de confort fizic, echilibru emotional si claritate mentala. Insusi Sufletul se simte fericit.

·         inlatura oboseala, da placerea de a-ti simti corpul usor si foarte relaxat, balansat. Prin reglarea presiunii osmotice se regleaza metabolismul si produsii de catabolism se elimina.

·         Poate preveni bolile grave. Deoarece ea poate creste capacitatea de autovindecare a corpului, rezistenta la boli si fortifica activitatea organelor interne.

·         imunizeaza impotriva gripei

·         infrumuseteaza chipuL, indeparteaza ridurile.

·         face corpul mai elastic si invigoreaza miscarile

·         va face mai senin si mai vioi

·         imbunatateste functia sexuala. Are efect sigur asupra hipofunctiei sexuale.

 

TEHNICA MASAJULUI

COXAL

 

            Oricine poate aplica masajul coxal, dar numai miscarile adecvate pot avea efect multumitor. Practicantul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

1.      Persoana masata sa poarte haine lejere, subtiri si moi, sa-si scoata pantofii, ochelarii, ceasul, bijuteriile

2.      Practicantul sa poarte haine lejere, sa aiba libertate de miscare

3.      Masajul trebuie facut pe o saltea, patura de lana, dar nu cu perna

4.      Temperatura in camera trebuie sa fie moderata

5.      Persoana masata sa se relaxeze deplin si sa-si pastreze psihicul linistit

6.      In timpul aplicarii aplicarii masajului la copii, batrani, corpolenti sau foarte slabi sau persoane care au suferit operatii, practicantul trebuie sa fie atent la sfera de miscare a articulatiilor si sa nu uzeze prea mult de forta sa

7.      Masajul multiplu nu este inutil; cu cat mai mult este aplicat masajul, cu atat mai flexibil devine corpul

 

Situatii in care masajul este contraindicat: afectiuni maligne, procese inflamatorii in faza acuta, boli infecto-contagioase, boli acute ale organelor interne, plagi, fracturi, arsuri, eczeme, psihopatii majore, stari patogene insotite de febra si agitatie, stari de oboseala acuta.

Masajul coxal contribuie la sporirea capacitatii functionale a organismului si cresterea rezistentei lui la efort, devenind un factor esential de profilaxie si combatere a oboselii fizice. La persoanele sanatoase practic nu exista limite pentru aplicarea masajului.