Drenaj limfat

Limfa –lichidul minune -se defineşte ca fiind un lichid transparent sau alb-gălbui ce este transportat prin intermediul sistemului limfatic (vasele limfatice, ganglionii limfatici şi spaţiile intercelulare) având drept scop circulaţia unei mari varietăţi de substanţe ȋntre ţesuturi şi sistemul sanguine.

Limfa este responsabila de asigurarea circulatiei in intregul organism a anumitor nutrienti indispensabili celulelor, precum lipidele, repartizarea limfocitelor si eliminarea rezidurilor celulare.

La nivelul intestinului subtire, poarta denumirea de chil, avand un aspect laptos datorat absorbtiei grasimilor. Un adult are aproximativ 3 L de limfa in organism. Limfa este un lichid incolor alcatuit majoritar (95%) din apa si format din lichidul interstitial care este prezent in spatiile intercelulare.

Sistemul limfatic reprezintă o modalitate alternativă de transport a lichidului de la nivelul interstiţiului la nivelul sistemului sanguin. Prin intermediul limfei sunt transportate proteine şi particule mari de la nivelul spaţiului tisular.

Limfa se formează din lichidul interstitial şi circulă prin vasele limfatice. Lichidul interstitial conţine proteine ȋn concentraţie de aproximativ 2 g/dl, ȋnsă există şi variaţii ȋn funcţie de ţesut: la nivelul ficatului concentraţia proteinelor putând să ajungă şi la 6 g/dl, iar la nivel intestinal la 3-4 g/dl. Prin intermediul sistemului limfatic se absoarbe cea mai mare cantitate de substanţe nutritive de la nivelul tractului gastrointestinal.

Funcţia principală a sistemului limfatic este de a readuce ȋn circulaţie excesul de lichid interstitial şi de a transporta particulele de mari dimensiuni din interstiţiu ȋn sânge. Ȋn ceea ce priveşte sistemul limfatic de la nivel intestinal, la acest nivel capilarele limfatice joacă un rol esenţial ȋn absorbţia nutrimentelor, ȋn special al lipidelor.

Reteaua de vase limfatice

Pentru a circula in organism, limfa foloseste o retea de vase paralele cu venele, al caror diametru creste progresiv. In functie de calibrul lor, se diferentiaza:

  1. Capilare – sunt cele mai mici vase ale retelei limfatice, avand dimensiuni microscopice – sunt localizate in intreg organismul cu exceptia creierului, oaselor, fanerelor si ochilor. – reprezinta o cale de acces a lichidului interstitial dar si a proteinelor, bacteriilor, virusurilor, deseurilor celulare, celulelor cancerigene s.a. – sunt o extremitate „in fund de sac” si sunt prevazute cu numeroase valve mici care impiedica refluxul limfei.
  2. Vase colectoare – sunt formate din fuzionarea capilarelor – sunt analoage venelor – se diferentiaza vase colectoare superficiale (insotesc venele omonine) si vase colectoare profunde : ale trunchiului, ale sistemului digestiv (insotesc arterele omonime) .
  3. Trunchiuri limfatice – sunt formate din fuzionarea vaselor colectoare mari. – se disting: a) trunchi lombar stang/ drept, care dreneaza membrele inferioare, rinichii, glandele suprarenale, bazinul si peretele abdominal. b) trunchi intestinal : acesta dreneaza stomacul, pancreasul, intestinul, splina si o parte din ficat c) trunchiul bronho-mediastinal: stang/ drept, dreneaza inima, peretele toracic si plamanii. d) trunchiul jugular:stang/drept, dreneaza capul si gatul e) trunchiul subclavicular: stang si drept, dreneaza membrele superioare.
  4. Canale limfatice – prin intermediul trunchiurilor limfatice, limfa este colectata in doua vase mari, numite: a) canal toracic: are o lungime de aproximativ 40 cm si se formeaza la nivelul vertebrei lombare 2 printr-o dilatatie care poarta denumirea de cisterna Piquet. – are traseu ascendent in torace, indreptandu-se catre baza gatului si varsandu-se apoi in vena subclaviculara stanga. – dreneaza partea stanga a capului, gatului si toracelui, membrul superior stang si toate partilecorpului situate sub coaste. b) canal limfatic drept are o lungime de aproximativ 1 cm si este localizat la baza gatului, varsandu-se in vena subclaviculara dreapta si in vena jugulara interna.

Organele limfatice:

  1. a) timusul: este un organ limfoid primar si are o structura limfoepiteliala.Prezinta la exterior o capsula care trimite septuri care impart timusul in lobuli. Acestor lobuli li se descrie o zona periferica (corticala) si o zona centrala (medulara) . In lobulul timic se gasesc timocite, care sunt precursori ai limfocitelor T. Timusul este sediul maturarii limfocitelor T care se produce in doua etape: selectia pozitiva (supravietuiesc celulele capabile sa recunoasca antigenele proprii organismului) si selectia negativa (supravietuiesc doar timocitele care nu reactioneaza impotriva propriilor antigene).
  2. b) ganglionii limfatici: vasele limfatici merg catreganglionii limfatici. Acestia sunt structuri mici, avand forma de bob de fasole, cu lungimea de 1-25 mm. Sunt in numar de aproximativ 600, dintre care o parte sunt ganglioni superficiali (cei mai voluminosi sunt localizati in regiunile inghinala, axilara, la nivelul gatului) si ganglioni profunzi (localizati la nivelul bazinului, plamanilor, de-a lungul aortei) . Rolul ganglionilor este de a filtra limfa, evitand in acest del patrunderea in sange si circularea in organism a bacteriilor, celulelor cancerigene si altor agenti infectiosi self sau non-self. De asemenea, ganglionii reprezinta centre de producere si depozitare a limfocitelor, leucocitelor, monocitelor, toate acestea fiind implicate in apararea imunitara a organismului. Structural, ganglionii sunt alcatuiti dintr-o capsula conjunctiva la exterior, o zona medulara (situata central) si una corticala (situata periferic) .
  3. c) splina: este cel mai mare organ limfoid secundar din intregul organism. Splina prezinta la exterior o capsula care trimite septuri spre interior, care insa nu compartimenteaza organul. Splina este impartita in pulpa alba (teaca limfoida periarteriala si foliculi limfoizi splenici) si pulpa rosie (cordoane celulare Billroth) – splina nu are circulatie limfatica
  4. d) MALT (tesut limfoid asociat mucoaselor) : este alcatuit din:

– amigdale

– placi Peyer

– apendice

In principiu MALT e alcatuit din foliculi secundari agregati, localizati in submucoasa tractului digestiv, respirator si urogenital.

Circulaţia limfatică este răspândită asemenea arborelui sanguin ȋn ȋntreg organismul, toate ţesuturile prezentând canale limfatice speciale ce au drept scop drenajul lichidului ȋn exces de la nivelul sapţiului interstiţial. Există câteva excepţii reprezentate de porţiunea superficială a pielii, endomisiului muscular, sistemul osos şi sistemul nervos central, la nivelul cărora limfaticele sunt absente. La acest nivel funcţia canalelor limfatice este preluată de nişte ducte mai speciale ce poartă denumirea de perilimfatice (la nivelul lor va circula lichidul interstitial). Lichidul va drena ulterior la nivelul vaselor limfatice, iar ȋn cazul sistemului nervos central, lichidul va drena la nivelul lichidului cefalorahidian şi prin intermediul acestuia la nivelul sistemului sanguin.

Circulaţia limfatică realizează drenajul lichidului interstiţial, reglând presiunea interstiţială şi recuperând totodată proteinele, menţinând astfel o concentraţie scăzută ȋn interstiţiu a proteinelor.

Drenajul membrelor inferioare – este unul dintre cele mai importante pentru organism, data fiind cantitatea mare de limfa ce se capteaza la acest nivel si particularitatile de evacuare a acesteia: este ingreunata in conditii obisnuite de caracteristicile peretilor vaselor sanguine si de gravitatie si facilitata de o pompa musculara puternica.

Multe din insuficientele circulatiei venoase se insotesc si de o circulatie limfatica deficitara, permitand astfel permanentizarea unui asa numit edem, chiar de mici proportii, dar care in timp determina aparitia aderentelor intre diverse structuri: celule, straturi ale pielii sau intre tesuturi diverse.

Drenajul limfatic manual reprezinta acel tip de masaj prin intermediul caruia se asigura drenarea lichidelor excedentare de la nivel celular, mentinand, in aclasi timp, echilibrul hidric al spatiilor intersititiale si evacuarea deseurilor provenind din metabolismul celular.

La evacuarea acestor lichide intersititiale participa 2 procese distincte, respectiv captarea limfei realizata de reteaua de capilare limfatice si evacuarea, departe de zona infiltranta, a substantelor preluate in capilarele limfatice. Captarea este consecinta cresterii locale a presiunii tisulare, de aceea, cu cat va fi mai mare presiunea, cu atat va fi mai mult preluata de capilarele limfatice.

Indicatii generale

  • prima faza a tratamentului in toate formele de edem de origine venoasa, cardiaca sau limfatica cu exceptia edemului congenital in care nu exista cai limfatice;
  • tratamentul proceselor inflamatorii;
  • perioada pre- si postoperatorie in chirurgia estetica, plastica si reparatorie (implantul grefelor cutanate, lipoabsorbtie, interventii corectoare pentru diverse segmente, etc.);
  • tratamentul leziunilor cutanate (cicatrici dupa arsuri, interventii chirurgicale, accidente, etc);
  • tratamentul obezitatii;
  • tratamentul celulitei;
  • tratamentul tulburarilor trofice distale ale membrelor, consecutive insuficientelor arteriale sau venoase;
  • tratamentul oboselii cronice- ritmul lent al manevrei, asociat blandetei executiei, creand conditiile relaxarii fizice si psihice a pacientului;
  • tratamentele cosmetice ale fetei cu vizarea ridurilor, cearcanelor, pungilor si oricaror modificari aparute datorita unei irigatii ineficiente, pentru hranirea si regenerarea celulelor pielii si pentru eliminarea resturilor metabolice.

Contraindicatii generale

Acestea se limiteaza, mai ales, la procesele infectioase grave, dar si la recidivele metastatice care reprezinta contraindicatia cea mai clara in acest moment.

Servicii

Yumeiho

 Yumeiho – este o terapie de masaj care ajuta la vindecarea multor boli. A fost creata in 1978 de Masayuki Saionji – nascut in Tokio in 1949 si care a infiintat si condus Institutul International de Medicina Preventiva. A fost discipol al lui Shuichi Ohno, cunoscut maestru al teoriei reabilitarii derivata din arta martiala Shaolin din China. Apoi el a continuat studiul acestei teorii in Scoala Japoneza de Presopunctura Graduat; de aici el a pus bazele unei metode terapeutice de “corectare a coxalelor prin masare si presare”, bazata pe terapia holistica si pe terapiile populare, sistematizand intr-un mod unitar terapia naturala.

Terapia de indreptare a coxalelor prin masaj si presopunctura este o metoda de tratament pentru indreptarea oaselor intregului corp, pentru relaxarea muschilor si a tesuturilor conjunctive, pentru indepartarea radicala a bolilor. Metoda are in centrul atentiei coxalele. Avand oasele soldului drept baza, articulatiile soldului si vertebrele spinale drept centru si avand relaxarea muschilor si a tesuturilor conjunctive drept scop principal, terapia normalizeaza pe cat posibil oasele dislocate, indeparteaza contractura si rigiditatea muschilor si tesuturilor conjunctive si mareste amplitudinea miscarii in articulatii.

        Preluand avantajele diferitelor tipuri de masaj, metoda reaseaza oasele in articulatii si le fixeaza prin tragere, indreptare si apasare verticala, sporind astfel mult efectul curativ.

                Aceasta terapie este atat o terapie naturista, cat si o metoda de prevenire a bolilor. Conform ei, se maseaza partea corpului afectata pentru a ridica puterea naturala de rezistenta la boli a corpului omenesc si pentru a atinge scopul vindecarii si prevenirii bolilor. Ea nu da efecte secundare. Cu mainile goale se pot vindeca si preveni multe boli. In timpul tratamentului terapeutul isi foloseste mainile pentru a explora supletea sau incordarea pacientului, isi foloseste ochii pentru a observa expresia acestuia si culoarea tegumentelor, urechile pentru a asculta pocniturile la indreptare. Toate acestea au drept scop diminuarea durerii pacientului si obtinerea unui efect terapeutic cat mai bun.

Bolile apar din cauza dezechilibrului din corp. Omul are capacitatea naturala de a indeparta dezechilibrul si aceasta este capacitatea de autovindecare sau forta vitala. Daca omul pierde aceasta capacitate, el nu poate rezista in fata bolii si apare ca simptom durerea. De aceea devine o problema foarte importanta regasirea capacitatii pierdute. Aceasta terapie este cel mai bun remediu pentru a creste capacitatea proprie de vindecare. De aceea se numeste terapie fundamentala.

EFECTE:

·         terapia produce caldura, invigorare si placerea de a-ti simti corpul usor, senzatie de confort fizic, echilibru emotional si claritate mentala. Insusi Sufletul se simte fericit.

·         inlatura oboseala, da placerea de a-ti simti corpul usor si foarte relaxat, balansat. Prin reglarea presiunii osmotice se regleaza metabolismul si produsii de catabolism se elimina.

·         Poate preveni bolile grave. Deoarece ea poate creste capacitatea de autovindecare a corpului, rezistenta la boli si fortifica activitatea organelor interne.

·         imunizeaza impotriva gripei

·         infrumuseteaza chipuL, indeparteaza ridurile.

·         face corpul mai elastic si invigoreaza miscarile

·         va face mai senin si mai vioi

·         imbunatateste functia sexuala. Are efect sigur asupra hipofunctiei sexuale.

 

TEHNICA MASAJULUI

COXAL

 

            Oricine poate aplica masajul coxal, dar numai miscarile adecvate pot avea efect multumitor. Practicantul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

1.      Persoana masata sa poarte haine lejere, subtiri si moi, sa-si scoata pantofii, ochelarii, ceasul, bijuteriile

2.      Practicantul sa poarte haine lejere, sa aiba libertate de miscare

3.      Masajul trebuie facut pe o saltea, patura de lana, dar nu cu perna

4.      Temperatura in camera trebuie sa fie moderata

5.      Persoana masata sa se relaxeze deplin si sa-si pastreze psihicul linistit

6.      In timpul aplicarii aplicarii masajului la copii, batrani, corpolenti sau foarte slabi sau persoane care au suferit operatii, practicantul trebuie sa fie atent la sfera de miscare a articulatiilor si sa nu uzeze prea mult de forta sa

7.      Masajul multiplu nu este inutil; cu cat mai mult este aplicat masajul, cu atat mai flexibil devine corpul

 

Situatii in care masajul este contraindicat: afectiuni maligne, procese inflamatorii in faza acuta, boli infecto-contagioase, boli acute ale organelor interne, plagi, fracturi, arsuri, eczeme, psihopatii majore, stari patogene insotite de febra si agitatie, stari de oboseala acuta.

Masajul coxal contribuie la sporirea capacitatii functionale a organismului si cresterea rezistentei lui la efort, devenind un factor esential de profilaxie si combatere a oboselii fizice. La persoanele sanatoase practic nu exista limite pentru aplicarea masajului.